måndag 10 maj 2010

När upphovsrätten går snett


Expressen dammar av en gammal nyhet idag, men den är tyvärr fortfarande aktuell.

Copyswede är organisationen som tar hand om kassettavgiften, ni vet den där extra avgiften som ökar priset på en tom cd-skiva. Eftersom man kan kopiera t ex musik så tas en avgift ut på alla för att ersätta några musiker för något som de kanske hade tjänat pengar på.
Men det är inte detta som som dagens rubrik handlar om utan att Copyswede vill ha betalt två gånger fast de har lovat att de inte ska ta betalt en extra gång. Kabeltvleverantörerna såsom Comhem sänder SVTs kanaler i sitt nät räknas det som vidaresändning. Det innebär att Copyswede har rätt att ta ut upphovsrättsersättning för de verk som SVT visar i sina kanaler en gång till. Musiker, dramatiker och skådespelare har redan fått betalt och fått ersättningar för att SVT visar deras verk. Om du ser SVT1 via marknätet eller satellit tas ingen extra avgift ut. Men om du väljer att se kanalen via kabel kostar det mer.
När lagen antogs på 80-talet lovade Copyswede att de inte skulle utnyttja möjligheten att ta betalt två gånger. Nu är det slut på det. SVT har under några år betalt extraavgiften men har nu slutat med det, det är trots licenspengar. Om nu inte kabeloperatörerna kommer överens med Copyswede kan SVTs kanaler försvinna från kabeloperatörerna. Vi TV-konsumenter kan då välja att sluta titta på SVTs kanaler, skaffa marksänd TV, kolla SVT-play eller montera parabol på balkongen.
Skäms på er kreatörer som låter Copyswede blåsa oss.

Medlemmar i Copysweden

BUS

Bildkonst Upphovsrätt i Sverige

FST

Föreningen Svenska Tecknare

KIF

Föreningen Sveriges Konsthantverkare och Industriformgivare

NCB

Nordisk Copyright Bureau

SAMI

Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation

SFFot

Svenska Fotografernas Förbund

SJF

Svenska Journalistförbundet

SMF

Svenska Musikerförbundet

STIM

Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå

SDF

Sveriges Dramatikerförbund

SFF

Sveriges Författarförbund

SLFF

Sveriges Läromedelsförfattares Förbund

Symf Sverige Yrkesmusikerförbund (Symf)

TF

Teaterförbundet

2 kommentarer:

  1. Det är ju inte nån "extraavgift". Det är väl rimligt att kabel-tv-bolagen, som tjänar pengar på att sända SVT:s program, också ersätter alla inblandade? Eller ska de tjäna pengar på andras insatser utan att det ska kosta dem något? Det är ju det kommersiella nyttjandet som ska ersättas.

    SvaraRadera
  2. Kabeloperatörerna tjänar inte pengar på att visa SVTs kanaler. Om CopySweden får som de vill får den som ser på SVT1 via kabel betala det medan den som ser via marknätet inte betalar extraavgift. Var i det ligger rimligheten?

    SvaraRadera

Kommentarer som inte handlar om inlägget raderas. Du är själv ansvarig för vad du skriver.