torsdag 14 november 2013

En manual för förskolechatt

En manual för förskolechatt

Det har efterfrågats då och då och jag har alltid hänvisat till Morricas utmärkta text om #skolchatt (CC-BY-SA 3.0). Nu gör jag en parafras på den med vissa ändringar så det passar Förskolechatt.

 Vi slänger oss så lättvindligt med begrepp som hashtag, tagga dina inlägg, följ med i trådarna etc, men för den som inte är så hemma på Twitter är det inte lika självklart.

Oavsett om du twittrar från hemsidan eller använder en klient, skriv #fskchatt i sökrutan, så får du alla inlägg som innehåller taggen samlade i ett fönster eller en kolumn. Oftast är det en rätt lugn ström som sipprar fram, men på torsdagar mellan klockan 21 och 22 ser det annorlunda ut. Det är då förskollärare, barnskötare, lärarstudenter, förskolechefer, pedagoger etc samlas och pratar om ett på förhand givet ämne.

Det första du behöver vara beredd på är att #fskchatt kan gå fort, stundtals till och med rasande fort. Man hinner inte läsa alla inlägg, och man hinner framförallt inte svara på alla. Det är som det ska.

Du behöver också veta att där finns en moderator. Det är antingen @EkbergM, @Tim_sweden eller jag, @Skaparn. Vår uppgift är i första hand att försöka se till att alla blir hörda, och att hålla samtalet på ungefär rätt spår. Om du vill kan du skicka en rad till chatten i förväg och tala om att du tänker delta för första gången så gör vi vad vi kan för att hjälpa dig in i samtalet.

Så till själva förskolechattandet


Kom ihåg att skriva in taggen #fskchatt i varendaste tweet och svarstweet du skickar. Det är superviktigt, det är nämligen bara så du kan göra din röst hörd i samtalet. Om du råkar glömma det så är det helt ok att skicka om samma tweet igen, men med taggen.

Att skriva en tweet

Vi brukar försöka få med namnen på den eller de skolchattare som skrivit den tweet vi svarar på. Det gör att det är lättare att följa med i samtalet, och se vad som är svar på vad.

Om du tycker att någon är otrevlig, trollar eller pratar strunt, strunta i vad personen säger. Att argumentera emot tar bara upp plats och gör dig irriterad, och då blir #fskchatt ingen trevlig upplevelse.

Och så det viktigaste av allt – du behöver inte säga något jättevälformulerat eller superklokt för att vara med. Ett ‘instämmer’ eller ‘bra sagt’ eller ‘hur menar du?’ räcker långt som början. Huvudsaken är att du vet att du får, om du vill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer som inte handlar om inlägget raderas. Du är själv ansvarig för vad du skriver.